Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(57)
Leszno
(4)
Forma i typ
E-booki
(57)
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Leszno - wypożyczalnia
(2)
Leszno - czytelnia
(2)
Autor
Babicz Marek
(2)
Babicza Pod Red. Marka
(2)
Kalinowski Romuald
(2)
Kołodziejczak Małgorzata
(2)
Kropiwiec-Domańska Kinga
(2)
Merytoryczna Redakcja
(2)
Przeor Monika
(2)
Roguska Agnieszka
(2)
Aydoğdu Dorota
(1)
Batkowska Justyna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Biegańska-Marecik Róża
(1)
Bielińska Elżbieta Jolanta
(1)
Bigos Kamila
(1)
Bilska Agnieszka
(1)
Bochnak-Niedźwiecka Justyna
(1)
Bujanowicz-Haraś Barbara
(1)
Chabuz Witold
(1)
Chwil Mirosława
(1)
Chwil Pod Red. Mirosławy
(1)
Cieplak Magdalena
(1)
Czekała Wojciech
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Danielewicz Agata
(1)
Dobijański Mariusz
(1)
Domańska Aleksandra
(1)
Domańskiej I Kingi Kropiwiec
(1)
Dukarska Dorota
(1)
Dzieniakowska Jolanta
(1)
Faligowska Agnieszka
(1)
Fehler Włodzimierz
(1)
Fijuth-Dudek Agata
(1)
Gawryluk Adam
(1)
Gazdecki Michał
(1)
Gmitrowicz-Iwan Joanna
(1)
Grajewski Sylwester M
(1)
Grygorcewicz Anna
(1)
Jakubczyk Anna
(1)
Janiszewska Bożena
(1)
Jaszczak Roman
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kamiński Arkadiusz
(1)
Kasztelan Armand
(1)
Komisarek Jolanta
(1)
Kordowska-Wiater Monika
(1)
Kruszyński Marcin
(1)
Krzepiłko Anna
(1)
Krzesiński Włodzimierz
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kupiec Jerzy Mirosław
(1)
Kwella Michał
(1)
Kępka Katarzyna
(1)
Majka Jerzy
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Manastyrska Małgorzata
(1)
Mazur Andrzej
(1)
Melke Andrzej
(1)
Mikołajczak Beata
(1)
Mocek Andrzej
(1)
Mocek-Płóciniak Agnieszka
(1)
Możejko Michał
(1)
Nazarewicz Sybilla
(1)
Nowak Anna
(1)
Nowakowicz-Dębek Bożena
(1)
Okoński Bernard
(1)
Osmęcka Dominika
(1)
Pepliński Benedykt
(1)
Piasecka Agnieszka
(1)
Pilarski Krzysztof
(1)
Pytka Monika
(1)
Płaska Wojciech
(1)
Ryś-Jurek Roma
(1)
Sadowski Arkadiusz
(1)
Sawinska Zuzanna
(1)
Skoczylas Michał M
(1)
Skoczylasa I Michała M
(1)
Smardzewski Jerzy
(1)
Sosnowska Bożena
(1)
Sroczyński Wojciech (1944- )
(1)
Stoma Monika
(1)
Sydor Maciej
(1)
Szmyt Janusz
(1)
Szymańska Grażyna
(1)
Söğütlü Cevdet
(1)
Talarczyk Katarzyna
(1)
Teodorowicz Ewa
(1)
Thanh-Blicharz Joanna Le
(1)
Walasek Magdalena
(1)
Wawrzynowicz Jacek
(1)
Wessely-Szponder Joanna
(1)
Wieruszewska-Duraj Sabina
(1)
Wieruszewski Marek
(1)
Wiza-Augustyniak Paulina Luiza
(1)
Woźniak Anna
(1)
Woźniak Ilona
(1)
Wójcik Ewa
(1)
Wójcik Marta
(1)
Zawierucha Elżbieta
(1)
Zawierucha Marcin
(1)
Zeyland Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(33)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(61)
Język
polski
(59)
angielski
(2)
Temat
Biblioteki pedagogiczne
(1)
Biblioteki szkolne
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Edukacja ekologiczna
(1)
Pedagogika społeczna
(1)
Poradnictwo
(1)
Wolontariusze
(1)
Wychowanie przedszkolne
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Medicina Historica)
Bibliogr. s. 271-301.
Streszcz. ang.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Leszno - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94155 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Leszno - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 95219-Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Leszno - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 95202 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Leszno - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Pd-6515-Czyt. XXII A 4 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Duży postęp w rolnictwie, szczególnie w XX w. spowodował, że na mniejszej powierzchni gruntów rolnych jesteśmy w stanie wyprodukować więcej żywności. Obecnie spowodowane jest to głównie postępem genetycznym w hodowli nowych odmian. W perspektywie historycznej to wprowadzenie w rolnictwie herbicydów, czyli substancji eliminujących rośliny niepożądane z łanu, jako pierwsze spowodowało wzrost plonów i podniesienie ich jakości handlowej. Problem zachwaszczenia został pozornie opanowany, patrząc na rynek dostępnych rozwiązań herbicydowych. Nie mniej jednak nie należy zapominać o nim jako podstawowym czynniku wpływającym na plon i jego jakość. Obecnie trwa maksymalizacja produktywności i przypuszczalnie będzie nadal trwała, ponieważ zapotrzebowanie na żywność rośnie, a powierzchnia uprawy roślin maleje [Odum 1977, Falińska 2004]. Wprowadzanie uproszczeń w uprawie roli i zmianowaniu wraz z wyraźniej widocznymi zmianami klimatu przyczyniły się do pogorszenia skuteczności wielu stosowanych na polach środków chwastobójczych. Do takiej sytuacji doprowadziło wiele czynników, ale przede wszystkim jeden – chęć obniżenia kosztów produkcji przez rolników, m.in. poprzez zmniejszanie dawek herbicydów, łączne stosowanie dwóch herbicydów lub dodatków dające efekt synergii, technikę wykonywania zabiegów [Piwowar 2018]. Celem pracy była biologiczna i ekonomiczna ocena zastosowania preparatu Axial 50 EC z nawozem RSM 28 lub adiuwantem Atpolan 80 EC w zwalczaniu miotły zbożowej (Apera spica-venti (L.) P. Beauv.) i owsa głuchego (Avena fatua L.).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2017 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” jest jednym z dokumentów, na podstawie którego laboratoria badawcze i wzorcujące mogą uzyskać potwierdzenie swojej bezstronności oraz tym samym zaufanie potencjalnych klientów. Jest to szczególnie istotnie w aspekcie problematyki zrównoważonego rozwoju, w tym ochrony środowiska. Polski Komitet Normalizacyjny 31 stycznia 2018 r. zatwierdził obecną formę tego dokumentu, tym samym zastępując nieaktualną już normę PN-EN ISO/IEC 17025:2005. Dokument ten jest Normą Europejską utworzoną w języku angielskim, francuskim i niemieckim, jest przetłumaczony przez Polski Komitet Normalizacyjny na język polski. Powyższa norma obowiązuje w krajach należących do CEN i CENELEC, umożliwiając jednakowe działanie laboratoriów w wielu europejskich państwach [PN-EN ISO/IEC 17025:2017].
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
At the beginning of the third decade of the 21st century, it is possible to investigate the beneficial effects, therapeutic application, and safety of many bioactive compounds contained in herbal blends and food. To highlight this potential, we recapitulate the results of modern studies on the importance and use of phytocompounds in medicine. The contemporary findings confirm the achievements of ancient and folk medicine, discover novel effects of well-known compounds, and identify new natural substances with elucidation of their mechanisms of action.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia pt. „Współczesne badania nad stanem środowiska i leczniczym wykorzystaniem w jednej publikacji wyniki badań obserwacyjnych i eksperymentalnych wraz z odniesieniami do wcześniejszego piśmiennictwa na temat środowiska życia człowieka, jego ochrony oraz właściwości leczniczych jego składników, głównie roślin, są wynikiem pracy wielu naukowców. Reprezentowane są tu zarówno nauki ścisłe i przyrodnicze, odzwierciedla unikalną kompozycję idei przyświecających autorom dbającym o stan środowiska naturalnego i dobro przyszłych pokoleń. Prezentuje postawy badaczy, autorów poszczególnych rozdziałów monografii, wobec nurtujących ludzkość problemów, jakimi są poszukiwanie źródeł leków, tj. nie tylko materiałów, lecz także wzorów dla nich, zabezpieczenie wyżywienia oraz skutki antropogenizacji środowiska i minimalizacja negatywnego oddziaływania przemysłu na otoczenie. Zapraszamy do lektury z nadzieją, że niniejsze opracowanie stanie się zachętą do dalszych starań o rozwój ekologii człowieka i ochronę środowiska przyrodniczego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Na przestrzeni wieków rolnictwo odgrywało dominującą rolę w rozwoju gospodarki oraz w rozwoju obszarów wiejskich. W ostatnich kilkunastu latach w efekcie oddziaływania różnorodnych czynników, zwłaszcza na skutek proce-sów transformacji systemowej, integracji ze Wspólnotą Europejską oraz proce-sów globalizacji, rola rolnictwa zmienia się. Chociaż sektor ten pozostaje nadal ważną działalnością gospodarczą i ważnym czynnikiem tworzenia dobrobytu i zatrudnienia, to jego rola w gospodarce ulega zmianie. Współcześnie, obok konieczności zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, podkreśla się szereg innych funkcji rolnictwa, w tym: środowiskowe, krajobrazowe, ochrony przeciwpowodziowej, społecznej. Funkcje ekonomiczne i pozaekonomiczne rolnictwa są ze sobą ściśle po-wiązane, a ich względne znaczenie zależy od skali, począwszy od lokalnej, po-przez regionalną, narodową, aż po globalną. Wielofunkcyjność rolnictwa wynika z zakorzenienia działalności rolniczej w specyficznym środowisku przyrodni-czym i społeczno-kulturowym. Popularność problematyki wielofunkcyjności rolnictwa jest konsekwencją upowszechniającej się w społeczeństwie świado-mości, że rolnictwo to nie tylko dostarczyciel najważniejszych dla egzystencji człowieka produktów żywnościowych, lecz także wytwórca dóbr i usług niewy-cenianych na rynku, ale mających dla człowieka i środowiska duże znaczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Od zarania dziejów człowiek wykorzystywał rośliny do leczenia chorób infekcyjnych. Niektóre z tych preparatów są nadal stosowane w tradycyjnej medycynie. Odkrycie i zastosowanie antybiotyków oraz innych leków przeciwdrobnoustrojowych umożliwiło skuteczne leczenie infekcji. Jednak wraz z rozpowszechnieniem się tych chemioterapeutyków drobnoustroje wykształciły mechanizmy oporności i zmniejszyła się skuteczność działania tych środków. Coraz większym wyzwaniem dla współczesnej medycyny staje się oporność drobnoustrojów na leki, paradoksalnie spowodowana upowszechnieniem antybiotyków i innych leków o szerokim spektrum antydrobnoustrojowego działania. Wzrastające zagrożenie kliniczne, zwiększone ryzyko zachorowalności i śmiertelności związane z opornością chorobotwórczych drobnoustrojów na większość stosowanych leków skłania do podejmowania nowych działań. Jednym z nich jest poszukiwanie substancji o aktywności przeciwdrobnoustrojowej w materiale roślinnym. Rośliny są bogate w związki bioaktywne o szerokim spektrum działania. Niejednokrotnie wykazano doświadczalnie, że ekstrakty i substancje pozyskiwane z roślin są równie skuteczne w przeciwdrobnoustrojowym działaniu co tradycyjne leki syntetyczne. Badania antydrobnoustrojowe in vitro ekstraktów z roślin są ważne dla współczesnej medycyny, jednak ich przydatność nie może być przeceniana, jeśli metody nie są standaryzowane w celu uzyskania porównywalnych i powtarzalnych wyników. Wiele ze współcześnie prowadzonych badań koncentruje się na określeniu działania przeciwdrobnoustrojowego ekstraktów roślinnych lub wyizolowanych z nich związków. Przegląd danych zaczerpniętych z literatury, zaprezentowany w tej monografii, przybliży czytelnikowi metody i techniki stosowane do pozyskiwania substancji bioaktywnych z roślin i testowania ich antydrobnoustrojowego oddziaływania, a także zapozna go z głównymi kierunkami badań nad wykorzystaniem roślinnych ekstraktów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem przeprowadzonych badań była optymalizacja warunków ekstrakcji związków fenolowych z surowca mięty kędzierzawej. Materiał badawczy stanowiły suszone liście mięty kędzierzawej pozyskane w roku 2019 z poletek doświadczalnych Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ekstrakcję związków fenolowych prowadzono absolutnymi (100%) metanolem, etanolem, acetonitrylem i acetonem oraz ich roztworami wodnymi w stężeniu 70 i 50%. Oznaczenie zawartości kwasów fenolowych wykonano z użyciem odczynnika Arnova, zaś flawonoidów metodą Crista-Müllera wg FP IX.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
W Polsce istnieją 23 parki narodowe, które zajmują łączną powierzchnię ok, 315 tys. ha, co stanowi zaledwie 1% powierzchni naszego kraju. Są to miejsca o unikatowych wartościach przyrodniczych oraz kulturowych, stanowiące najwyższą formę ochrony przyrody w Polsce. Zgodnie z art. 8b. Ustawy o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r., poza działaniami ochronnymi, które są priorytetowe, parki zobowiązane są do prowadzenia działań edukacyjnych mających na celu poszerzanie wiedzy z dziedziny ochrony przyrody i środowiska. Biorąc pod uwagę niski poziom wiedzy ekologicznej społeczeństwa oraz narastający kryzys klimatyczny, działania te stają się szczególnie ważne.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Monografia skierowana jest do osób, które poszukują informacji o zastosowaniu biomateriałów, omawia również problemy wynikające z ich stosowania. Jest to zbiór prac o charakterze przeglądowym, przedstawiających wiedzę i osiągnięcia inżynierii biomedycznej - dziedziny uważanej przez jednostki naukowe i badawczo rozwojowe za jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rosnąca świadomość społeczna o istotnej roli pożywienia w utrzymaniu i poprawie zdrowia oraz walorów życia powoduje zainteresowanie konsumentów jakością spożywanych posiłków. Rola owoców i warzyw jako składnika diety w tym względzie jest bezsprzeczna. Warzywa kapustowate, w tym szczególnie jarmuż, są źródłem wielu związków o wysokiej aktywności biologicznej. Należą do nich m.in. związki fenolowe, karotenoidy oraz glukozynolany, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ograniczenie wpływu zabiegów procesu technologicznego na cechy przetwarzanych surowców można uzyskać poprzez zastosowanie minimalnego przetwarzania owoców i warzyw. Technologie minimalnego przetwarzania są nowoczesnymi technikami, które pozwalają na uzyskanie żywności o trwałości wystarczającej do umożliwienia jej dystrybucji, a jednocześnie spełniającej potrzeby konsumenta w zakresie wygody i wysokiej jakości produktów. Jednakże w literaturze jest niewiele danych na temat wpływu zabiegów stosowanych w technologii minimalnego przetwarzania, w tym pakowania w atmosferze o wysokiej zawartości tlenu, na zawartość związków biologicznie aktywnych w produkcie. Celem pracy było zbadanie wpływu zabiegów procesu technologicznego oraz warunków pakowania i przechowywania w atmosferze modyfikowanej, ze szczególnym uwzględnieniem atmosfery wysokotlenowej, na jakość sensoryczną, mikrobiologiczną oraz zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych jarmużu o małym stopniu przetworzenia. Badanym materiałem był świeży jarmuż (Brassica oleracea L. var. acephala DC.), zielony – odmiany Refleks oraz czerwony – odmiany Redbor. Realizację celu oparto o aktualne metody badawcze i analityczne umożliwiające m.in.: pakowanie z wykorzystaniem różnych opakowań i składów atmosfery, śledzenie zmian stężenia gazów wewnątrz opakowania z minimalnie przetworzonym produktem, ocenę stopnia skażenia mikrobiologicznego surowca, a także obserwację związków biologicznie aktywnych w oparciu o metody chromatograficzne. Zebrane wyniki poddano analizie statystycznej potwierdzającej lub wykluczającej istotny wpływ badanych czynników na wyróżniki jakości oraz wskazującej korelacje pomiędzy parametrami. W pracy przedstawiono wyniki dotyczące jakości sensorycznej oraz mikrobiologicznej jarmużu zapakowanego i przechowywanego w atmosferze modyfikowanej o różnej zawartości tlenu i ditlenku węgla, w tym atmosfery wysokotlenowej, przy zastosowaniu materiałów opakowaniowych o przepuszczalności tlenu od 1,5 do 3000 cm3/m2/24 h·atm, litych bądź poddanych mikroperforacji. Ponadto zbadano wpływ wybranych warunków pakowania na profil oraz zawartość związków fenolowych, glukozynolanów, karotenoidów, witaminy C oraz siarkowych związków lotnych. Badania ukierunkowano na wybór zarówno atmosfery wysokotlenowej jak i niskotlenowej w celu porównania ich wpływu na różne aspekty jakości jarmużu o małym stopniu przetworzenia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najlepsze warunki pakowania i przechowywania jarmużu o małym stopniu przetworzenia uzyskuje się poprzez połączenie zastosowania atmosfery wysokotlenowej o składzie 80/10/10 (%O2/%CO2/%N2) oraz materiału opakowaniowego o przepuszczalności tlenu 3000 cm3/m2/24h*atm. Wymienione warunki pakowania, wraz z obróbką wstępną jarmużu roztworem kwasów askorbinowego i cytrynowego, pozwoliły na obniżenie aktywności fizjologicznej, uzyskanie wysokiej jakości sensorycznej oraz ograniczenie skażenia mikrobiologicznego produktu w czasie 12 dni przechowywania. Połączenie obróbki roztworem kwasów organicznych oraz pakowania w atmosferze wysokotlenowej umożliwiło zmniejszenie skażenie mikrobiologicznego jarmużu, porównywalne lub istotnie wyższe od zastosowania obróbki wodą chlorowaną. Ponadto wskazane warunki obróbki i pakowania pozwoliły na zachowanie wysokiej zawartości związków fenolowych w produkcie. Wysoką retencję glukozynolanów uzyskano przy zastosowaniu niskotlenowej atmosfery modyfikowanej, natomiast ograniczenie strat karotenoidów w większym stopniu uwarunkowane było większą przepuszczalnością materiału opakowaniowego uzyskiwaną poprzez wykorzystanie mikroperforacji o łącznej średnicy otworów 700 µm/m2.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Autorzy niniejszego tomu swoje refleksje skupiają wokół zagadnień związanych z dysfunkcjami ośrodkowego układu nerwowego, pamiętając jednak, że za każdym przypadkiem stoi człowiek - niezależnie od wieku. Jego możliwości, doświadczenia i wyjątkowa sytuacja, w której się znajduje z powodu choroby.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Materiałem do badań były wędliny podrobowe typu pasztetowa, które wyprodukowano z częściową zamianą tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne oraz z dodatkiem naturalnych przeciwutleniaczy. Wędliny scharakteryzowano pod względem zawartości kwasów tłuszczowych oraz okresowo w czasie przechowywania oznaczano zawartość pierwotnych i wtórnych produktów utleniania tłuszczów. Badane próby poddano także ocenie sensorycznej. Zauważono, że częściowa zamiana tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne pozwoliła na uzyskanie produktów o wysokiej atrakcyjności sensorycznej i stabilności oksydacyjnej. Otrzymane produkty o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych spełniają wymagania stawiane żywności funkcjonalnej. Natomiast dodatek do wędlin doświadczalnych wodnego ekstraktu z liści morwy, bogatego w związki biologicznie aktywne, m.in. polifenole, pozwolił na wyprodukowanie wyrobów, które mogą stanowić nowy asortyment żywności o ukierunkowanym działaniu prozdrowotnym. Wędliny z dodatkiem wodnego ekstraktu z liści morwy scharakteryzowano również pod względem hamowania aktywności cholinoesteraz i konwertazy angiotensyny oraz jakości mikrobiologicznej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Biogazownie rolnicze do produkcji energii w coraz większym stopniu wykorzystują odpady. W związku z tym proces fermentacji metanowej zachodzący w biogazowniach wydaje się być optymalnym rozwiązaniem, umożliwiającym racjonalne zagospodarowanie odpadów organicznych z jednoczesną produkcją energii. Jednym z innowacyjnych rozwiązań pozwalającym na produkcję biogazu, a następnie energii, może okazać się wykorzystanie larw owadów Hermetia illucens. W pracy analizowano możliwości zastosowania wybranych odpadów organicznych pochodzenia roślinnego w procesie produkcji biogazu rolniczego oraz w hodowli larw Hermetia illucens przeznaczonych do celów energetycznych. Problem naukowy został sformułowany w postaci pytania: czy zastosowanie procesu biokonwersji odpadów organicznych z wykorzystaniem owadów Hermetia illucens pozwoli podnieść efektywność energetyczną oraz ekonomiczną funkcjonowania biogazowni (włączając w to również wykorzystanie produktów ubocznych), w porównaniu do fermentacji samych odpadów? W badaniach nad wydajnością biogazową oraz metanową użyto 18 wybranych odpadów organicznych oraz larwy Hermetia illucens wraz z substratami związanymi z ich produkcją i przetwarzaniem: wytłoki po ekstrakcji tłuszczu owadziego, sam tłuszcz, rozdrobnione larwy, wysuszone larwy czy odchody larw. Na podstawie uzyskanych danych z badań opracowano innowacyjną technologię biokonwersji odpadów organicznych, w tym wycofanej ze sprzedaży żywności, w ramach procesu odzysku. Z kolei na podstawie wydajności biogazowych i metanowych odpadów oraz larw i ich frakcji przeprowadzono obserwację dotyczącą efektywności energetycznej. Jednocześnie uwzględniając właściwości uzyskanych pofermentów, wykonano również analizę ekonomiczną dla pięciu zaproponowanych technologii. Odpady wykorzystane w badaniach charakteryzowały się między innymi dużym zakresem wahań zawartości suchej masy przy zawartości materii organicznej wynoszącej ponad 80%, co kwalifikuje je do wykorzystania w procesie fermentacji metanowej. Równie dobre wyniki zaobserwowano w odniesieniu do larw Hermetia illucens oraz produktów związanych z ich produkcją i przetwarzaniem. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wytłoki były wartościowym substratem do biogazowni rolniczej. Sprzedaż pozyskanego tłuszczu może mieć korzystny wpływ na bilans ekonomiczny funkcjonowania biogazowni.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Niedostosowanie społeczne dzieci i młodzieży to jedno z bardziej istotnych zagrożeń współczesnego społeczeństwa. Rosnąca liczba przejawów demoralizacji i niska efektywność oddziaływań wychowawczych świadczą w sposób jednoznaczny o tym, iż pomimo zmian, jakie zachodzą w systemie resocjalizacji nieletnich, system ten nadal nie spełnia pokładanych w nim oczekiwań. W przeświadczeniu autorów publikacji tylko oddziaływania oparte na profilaktyce oraz wysokich stan-dardach organizacyjnych (infrastrukturalnych i opiekuńczo-wychowawczych), a także zmiany metodyczno-programowe, wynikające z realizacji założeń twórczej pedagogiki resocjalizacyjnej, mogą przyczynić się do zmniejszenia stopnia zagrożenia niedostosowaniem społecznym dzieci i młodzieży.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Nanotechnologia jako interdyscyplinarna dziedzina nauki znajduje swoje zastosowanie również w drzewnictwie. Jednym z najbardziej wszechstronnych i wielofunkcyjnych nanomateriałów jest syntetyczna krzemionka płomieniowa (nano-SiO2), która wprowadzona do matrycy polimerowej pozwala na znaczną poprawę wytrzymałości i odporności termicznej powstałego nanokompozytu. Nadrzędnym celem niniejszej pracy było określenie wpływu dodatku nanokrzemionki do żywicy mocznikowo-formaldehydowej (UF) i fenolowo-formaldehydowej (PF) na właściwości wytworzonych przy ich użyciu sklejek oraz płyt wiórowych i na tej podstawie zaproponowanie nowych rozwiązań pozwalających na ograniczenie ilości środków wiążących stosowanych w produkcji sklejek oraz poprawę właściwości płyt wiórowych wytwarzanych z udziałem niedrzewnych surowców lignocelulozowych. Uwzględniając fakt, iż nanokrzemionka wykazuje znaczną tendencję do aglomeracji, celem prowadzonych prac było również określenie stopnia powierzchniowej modyfikacji krzemionki wybranym silanowym środkiem sprzęgającym, pozwalającego na wytworzenie płyt o jak najlepszych właściwościach fizykomechanicznych. W badaniach wykorzystano 3-aminopropylotrietoksysilan (APTES) stosowany powszechnie jako promotor adhezji i modyfikator powierzchni wypełniaczy nieorganicznych w wielu układach polimerowych, w tym fenolowych, melaminowych i mocznikowo-formaldehydowych. Tego typu modyfikacja stosowana jest głównie w procesach wytwarzania kompozytów polimerowych zawierających w swoim składzie różnego rodzaju nanonapełniacze. Zakres przeprowadzonych prac obejmował wytworzenie sklejek zaklejonych nanokompozytowymi żywicami klejowymi dla różnego jednostkowego ich naniesienia na powierzchnie fornirów, wytworzenie płyt wiórowych zaklejonych żywicą UF z dodatkiem różnych ilości nano-SiO2, wytworzenie sklejek i płyt wiórowych zaklejonych żywicami UF oraz PF z dodatkiem krzemionki modyfikowanej różną ilością APTES. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie przemysłu płyt drewnopochodnych stosowaniem surowców alternatywnych, szczególnie w procesie wytwarzania płyt wiórowych, w ramach badań wytworzono również płyty wiórowe z udziałem cząstek słomy rzepakowej zaklejone żywicą UF/nano-SiO2. Wszystkie wytworzone płyty poddano ocenie ich właściwości fizykomechanicznych oraz higieniczności zgodnie z wymogami odpowiednich norm technicznych. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że zastosowanie nano-SiO2 jako wypełniacza żywic UF i PF w procesie wytwarzania sklejek, pozwala na znaczną redukcję jednostkowego naniesienia żywic klejowych podczas klejenia arkuszy fornirów. Pomimo ograniczenia ilości nanokompozytowych żywic klejowych o 33% w przypadku żywicy UF i 25% w przypadku żywicy PF, wytworzone sklejki charakteryzowały się wymaganą jakością sklejenia. W przypadku żywicy UF wykazano również istotne ograniczenie emisji formaldehydu. Ze względu na wysokie koszty produkcji nanokrzemionki takie działania są ważne z ekonomicznego punktu widzenia, ale również zgodne z ideą zrównoważonego rozwoju, promującego ograniczenie zużycia surowców, a w szczególności tych, które stanowią zagrożenie dla środowiska naturalnego. Modyfikacja żywicy UF odpowiednio dobraną ilością krzemionki pozwala również na poprawę właściwości fizykomechanicznych oraz higieniczności płyt wiórowych. Z kolei w przypadku płyt z udziałem odpadowych cząstek roślin jednorocznych, dodatek nano-SiO2 do żywicy UF pozwolił na zwiększenie stopnia substytucji wiórów drzewnych cząstkami słomy. Płyty wytworzone z 50-procentowym udziałem cząstek słomy rzepakowej i zaklejone żywicą UF/nano-SiO2 spełniały wymagania stawiane płytom typu P2. Dodatkowo jakość sklejenia, a w efekcie wytrzymałość zarówno sklejek, jak i płyt wiórowych zaklejonych nanokompozytowymi żywicami klejowymi można ulepszyć poprzez modyfikację nano-SiO2 odpowiednio dobranym aminosilanem – APTES. Ciekawym rezultatem prowadzonych badań jest również poprawa wybranych cech palności płyt wiórowych, wynikająca w głównej mierze z wysokich właściwości barierowych nano-SiO2. Jak wykazały wstępne badania palności, wprowadzenie do żywicy klejowej niewielkich ilości nano-SiO2 pozwala na wytworzenie płyt wiórowych o większej odporności na działanie ognia, co przejawia się m.in. wydłużeniem czasu zapłonu płyt, ograniczeniem powierzchni wypału oraz wzrostem wskaźnika tlenowego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej