E-book
W koszyku
Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem przeprowadzonych badań była optymalizacja warunków ekstrakcji związków fenolowych z surowca mięty kędzierzawej. Materiał badawczy stanowiły suszone liście mięty kędzierzawej pozyskane w roku 2019 z poletek doświadczalnych Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ekstrakcję związków fenolowych prowadzono absolutnymi (100%) metanolem, etanolem, acetonitrylem i acetonem oraz ich roztworami wodnymi w stężeniu 70 i 50%. Oznaczenie zawartości kwasów fenolowych wykonano z użyciem odczynnika Arnova, zaś flawonoidów metodą Crista-Müllera wg FP IX.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej